Spital

La 13 iunie 1843, domnitorul Mihail Sturdza a emis hrisovul de infiintare a targului Bivolari, pe proprietatea hatmanului Iordache Ghica. Ca urmare, in mai 1844 s-a incheiat o intelegere scrisa intre proprietar si targoveti, in care erau prevazute o serie de drepturi si obligatii pentru ambele parti. Printre obligatiile proprietarului era si cea de acordare a unui teren pentru construirea unui spital. Cum acesta a tot amanat acordarea terenului, autoritatile judetene au construit un spital la Bivolari intre anii 1881-1882 pe terenul unui taran pe nume Ion Luca Ciobanu. Acesta a fost primul spital judetean rural din judetul Iasi, avand initial o capacitate de 12 paturi. In zilele de 3-5 martie 1907, in Bivolari s-a manifestat cu putere rascoala taranilor. Cladirea spitalului a ars la 13 februarie 1912, intr-un incendiu extins de la cosul bucatariei. Spitalul a fost reconstruit intre anii 1913-1915, noua cladire avand 20 camere si o capacitate de 30 paturi. Ulterior, intre anii 1973-1975 s-a construit o aripa la etaj, capacitatea spitalului crescand la 121 paturi.

In prezent comuna Bivolari dispune de un centru de asistenta medico-sociala care ofera asistenta pentru 60 de persoane varstnice dupa ce a mai primit batrani de la centrul din Sculeni, care a fost desfiintat.

În dispensarul medical în prezent activeaza 3 medici de familie, cu 3 cadre medii sanitare , si 1 medic stomatolog. La nivelul comunei mai exista de asemenea si doua farmacii private care activeaza si in prezent. Spatiile în care functioneaza cabinetele medicale sunt proprietate publica a consiliului local putând fi concesionate, închiriate sau date în folosinta gratuita, (comodat) medicilor solicitanti.

Leave a Reply