Inceput de an scolar la Bivolari – partea a doua

This entry was posted in Stiri. Bookmark the permalink.

One Response to Inceput de an scolar la Bivolari – partea a doua

 1. Vasile D. Huţişoru says:

  Dragi părinţi şi elevi, trebuie să fiţi fericiţi că începem anul şcolar, cu rugăciune şi cu Sfânta Cruce, care ne luminează calea spre cunoaşterea adevărului. E minunat să constat că s-a revenit la tradiţia noastră creştină, când la începerea oricărui lucru ne făceam Sfânta Cruce şi spuneam: “Doamne ajută”! Însă în copilăria mea ca elev, am trăit şi momente nefericite. După necazurile cauzate de trecerea peste noi a războiului (1941-1945) a secetei din 1946 şi a foametei ce-a urmat în 1947, când multe persoane din sat au murit de foame, în anul 1948 mă aflam elev în clasa a 6-a la Gimnaziul Unic Bivolari.Cei mai mulţi dintre noi nu aveam încălţări şi haine noi şi nici cărţi,doar caete.
  Între aceştia mă aflam şi eu, motiv pentru care în fiecare dimineaţă, eram primul care intram în sala de clasă, aşteptând ca următorul care vine şi are cărţi, să-mi le împrumute şi mie să-mi fac lecţiile.
  În dimineaţa zilei de 8 noiembrie 1948 (ziua mea de naştere-Sf.Arhangheli Mihail şi Gavril) intru în clasă şi ca de obicei îmi fac cruce ridicându-mi privirea către peretele pe care se afla iocoana Sfintei Treimi. Numai că icoana nu mai exista. Şocat, o caut peste tot şi o găsesc aruncată după soba de teracotă, dar toată spartă cu cuţitul.
  Cu lacrimi în ochi, mi-am zis în gând că ne-au luat comuniştii ajutorul de la Dumnzeu. Am încercat să mai repar găurile şi s-o pun la loc, dar nu ajungeam până la cui. Atunci
  am aşezat-o pe catedră, mi-am luat “tăşcuţa” cu caiete şi amintindu-mi de zicala “Nimic fără Dumnezeu” am părăsit şcoala plecând spre casă. A trecut anul şi văzând că icoanele nu se mai întorc în şcoală, a trebuit să revin şi să iau anul de la capăt.
  Am trăit şi am văzut multe în viaţa mea şi toate le-am petrecut numai cu ajutorul de Bunul Dumnezeu. Important e să nu se mai repete necazurile, iar părinţii să se bucure de sănătatea şi succesul copiilor, care sunt viitorul naţinuii noastre! Felicit corpul didactic, părinţii şi elevii şi le doresc ca noul an şcolar 2014-2015 să le aducă numai succese, sănătate şi bucurii!

Leave a Reply